keskiviikko 16. maaliskuuta 2011

Kinesioteippaus

Kinesioteippaus on uusi tuuli kivun hoidossa Suomessa. Sen kehitti japanilainen kiropraktikko Kenzo Kase jo 70-luvulla. Hän tutki, voiko ihoa liikuttamalla lisätä nivelten liikkuvuutta, vähentää kipua, parantaa aineenvaihduntaa ja lisätä lihasvoimaa. Hän kehitti teipin, jolla ihonsiirto pystytään säilyttämään pidempään.
Teipin perusidea on kohottaa ihokudosta. Kun ihokudostaa nostaa ylöspäin hermoreseptorit eivät saa niin paljon ärsykkeitä ja kiputuntemus vähenee. Imuneste- ja verenkierto vilkastuvat lisääntyneen tilan myötä. Tämä nopeuttaa elimistön omaa paranemisprosessia ja on hyvä tukihoito muun muassa tulehdustiloissa. Ihossa kiinni olevan teipin aistii alintajuntaisesti koko ajan, vaikka siihen ei kiinnitä erityistä huomiota. Aistimuksen kautta aktivoit lihaksiasi, milloin niiden antama tuki paranee.

Teippauksen tavoitteena on, että pystyt liikkumaan ilman kipua tai vähemmällä kivulla. Sanonta kuuluu, että liike on lääke ja kipu on viestin tuoja. Teipin avulla pystyy tehostamaan kuntoutusta, jolloin paraneminen nopeutuu. Teippaus voidaan suorittaa useita kertoja, mutta tavoitteena on pärjätä ilman teippiä.

Teipin ominaisuudet:
-Teippi on 100% puuvillaa ja liimapinta on akryylipohjainen ja allergisoimaton. Teippi venyy samassa suhteessa kuin iho. Eli teippi ei rajoita nivelien liikeettä, eikä tunnu kiristävältä.
-Teippi on hengittävä. Se ei rajoita mitenkään päivittäisiä toimia. Teipin kanssa voi käydä suihkussa, saunassa ja hikoilla.
-Teippiä pidettäessä tulee välttää sen joutumista hankaukselle. Esimerkiksi jos teippaus takareidessä niin farkkuja ei suositella pidettäväksi, koska farkut on niin kovaa kangasta, että se hieroo teipin nopeasti irti.
- Valmistajat antavat teipin käyttöiäksi noin 3-5 päivää. Keskimääräinen käyttöikä on noin viikko ja riippuen teipattavasta alueesta niin voi pysyä pidempäänkin. Jalkojen alueella teippi ei yleensä kestä viikkoa pidempää, koska jalkojen alueella on paljon liikettä ja teippi altistuu hankaukselle vaikka ei käyttäisikään farkkuja. Pisin aika mitä asiakkaallani on ollut teippi noin ollut noin 3 viikkoa. Teippaus oli rintakehän yläosassa.

Mihin kinesioteippiä sitten voidaan käyttää?

Teipin käyttöaiheet ovat hyvin laajat. Tässä alla aihealueita ja muutamia esimerkkejä. Vastaanotolla terapeutin tulee aina kuitenkin testata kinesioteipin tarpeellisuus. Testaus tapahtuu sormin ihoa liikuttamalla. Jos huomataan, että ihon siirtäminen helpottaa kipuun, niin silloin teipataan.

-Tulehdustilat/Rasitusvammat (esim. tenniskyynärpää, hyppääjänpolvi, ym.)
-Turvotus/Laajat mustelmat (esim. nilkan nyrjähdys)
-Nivelen liikkeen korjaaminen (esim. nilkan tai olkapään)
-Kipukohdat
-Arpikudos (esim. isot leikkausarvet, jotka kiristävät)
-Suorituskyvyn parantaminen (esim. maratoonareille ja maratonhiihtäjille)
-Verenkierron, imunestekierron ja liikkuvuuden parantaminen (esim. niska-hartiaseutu)
-Lihasjännityksen vähentäminen (esim. niska-hartiaseutu)

Kannattaa keskustella ensin ammattilaisen kanssa vaivastasi ja hän arvioi, onko teippauksesta mahdollisesti sinulle hyötyä.

Kinesioteipin teoreettiset vaikutukset:
-Kipu lievittyy
-Liikkuvuus lisääntyy
-Lihasvoima kasvaa
-Heikentynyt verenkierto ja imunestekierto vilkastuvat
-Fibroottinen kudos (arpi) pehmenee
-Nivelmekaniikka paranee ja opitaan oikea liikemalli
-Nivelen tuki lisääntyy
-Lihaksen tonus (jännittyneisyys) normalisoituu
-Lumevaikutus


Varaa aika hierontaan tai fysioterapiaan täältä!
Kinesioteippaukset myös hoitojen yhteydessä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti